Drømmer du om en grøn mund?

Det kan måske lyde helt vanvittigt at tale om en grøn mund. Men heldigvis er der ikke tale om selve munden. Den grønne mund er eftertragtet i den forstand, at tandlægen deler sine patienter ind grupper efter farve. Det vil sige, at en grøn mund er fin og rask, uden spor af aktiv sygdom i tandkød, tænder eller mundhulen. Af samme årsag indkaldes man også blot til kontrol en gang årligt eller måske blot en gang hvert andet år.

Er man i den gule patientgruppe, har man en aktiv sygdom i tandkød, tænder eller mundhulen. Men det er vurderet, at man selv kan vende situationen og blive grøn. I denne gruppe besøger man typisk tandlægen en eller to gange årligt – men der kan også være tale om flere besøg.

Den røde patientgruppe er også for patienter med aktiv sygdom i tandkød, tænder eller mundhulen. Her er det dog en mere aggressiv eller besværlig situation, og tandlægen ønsker at behandle og føre hyppigere opsyn. Derfor indkaldes man ofte mere hyppigt.

Kan du blive grøn?

For de fleste mennesker er det muligt at blive en del af den grønne gruppe. En af de mest tandsygdomme er nemlig karies, som ofte kan forhindres alene ved at børste tænderne ordentligt og med det rette ’værktøj’.

Karies er et andet ord for huller i tænderne. De huller kan desværre opstå, når man ikke gør sig umage med sin tandbørstning. Her er fejlen ofte, at man ikke børster grundigt nok og ofte ikke med den rette tandbørste.

I forhold til at børste længe nok, er det anbefalet at børste i minimum 2 minutter, hver gang du skal børste tænder morgen og aften. I den forbindelse er det meget vigtigt, at man kommer hele vejen rundt i munden. Det vil sige, at også indersiden i underkæben og ydersiden i overkæben skal huskes – også selvom tungen kan gøre det besværligt ved at være i vejen eller skubbe til børsten. Desuden er det værd at overveje sit forbrug af slik og søde sager, som er med til at skabe den syre, som bakterierne trives i, når de skal ”æde” vores tænder.

Det er ikke nødvendigt at droppe slik eller kage fuldstændig, men spis gerne i mere moderate mængder – særligt hvis du i forvejen ønsker at gøre det bedste for dine tænder og evt. bevæge dig fra den gule til den grønne gruppe.

Skal du bruge en god tandlæge med gode priser? Så besøg https://www.nord-smil.dk/, hvor du kan finde en afdeling nær dig.