Tre ting du bør være opmærksom på før du vælger et værk

Når man skal vælge et maleri til hjemmet, er der visse ting man skal have overvejet på forhånd. Nedenfor kan du læse om tre vigtigt ting, man bør være opmærksom på.

Stil og tema

Det er kun fornuftigt at vælge et maleri, der passer til stilen og temaet i stuen. Hvis en stue f.eks. har et ældre look med antik indretning, vil det være klogt at vælge et maleri med en traditionel stil. Til et rum med moderne møbler vil surrealistiske- eller abstrakte malerier i stærke farver give mere mening. Et maleri med realistisk tema vil se godt ud i et minimalistisk rum. Før du køber et maleri til en stue, er det vigtigt at have stilen og temaet for stueindretningen i tankerne for at sikre, at maleriet ikke ser malplaceret ud i rummet.

Indramning

Rammen tjener det formål at sikre, at beskuerens opmærksomhed er fokuseret på maleriet. Rammen er ikke altid nødvendig – men oftest. Ved mange unika malerier, er det f.eks. ikke nødvendigt at indramme dem. For andre malerier, der skal indrammes, er det af afgørende betydning at sikre, at rammen passer godt til maleriet og til stuens møbler. For et maleri med et traditionelt eller historisk tema vil en gylden eller elegant træramme være bedst egnet. Surrealistiske og abstrakte malerier ser godt ud i lette og slanke rammer. Der findes dog ingen regler for valg af den rigtige ramme til maleriet i stuen. Det er ofte ved at eksperimentere med forskellige stilarter og lade vores intuition lede os, at vi finder det perfekte ramme til stuen.

Placering og dimensionering

At vælge et maleri med den rigtige størrelse er lidt af et arbejde. For at få en korrekt pladsoptimering skal maleriet passe til væggenes størrelse. Det er vigtigt at beslutte på forhånd, hvilken væg i stuen, maleriet skal hænge på. Det er vigtigt at se sig godt omkring i stuen og måle rummet op, før man køber et maleri. Et overdimensioneret maleri vil se mærkeligt ud i stuen. Det er ikke nødvendigt at hænge et maleri på hver væg i stuen eller at proppe en enkelt væg med flere malerier.

Hvis der er en lodret væg med smal plads ved indgangen til stuen, kan pladsen udfyldes med et slankt og lodret maleri. Ved en lang vandret væg kan pladsen udfyldes med et enkelt vandret maleri eller et antal malerier, der holdes adskilt i en optimal afstand. Et aflangt vandret maleri er altid en sikker vinder over sofaen.