I Danmark er der repræsentativt demokrati, og det betyder, at du skal stemme til folketingsvalget hvert fjerde år. Der skal i alt vælges 179 folketingsmedlemmer. 175 af dem kommer fra Danmark, og derudover kommer der 2 fra Færøerne og 2 fra Grønland.
Det betyder også, at der er en del kandidater, der stiller op. Derfor kan det også godt være svært at vide, hvem du skal stemme på. Hvis du er i tvivl om, hvor du skal sætte dit kryds, kan du blot læse videre. Her er der gode råd om, hvordan du finder frem til den rette kandidat.
1. Læs politikernes egne ord
Når du gerne vil finde ud af, hvem du skal stemme på, er det en god idé at starte med at læse politikerens egne ord. Dem finder du typisk på partiernes respektive hjemmesider. Der er også nogle kandidater, der har deres egne hjemmesider.
Her vil kandidaterne typisk skrive, hvilke kernesager der er vigtige for dem. Derudover kan du også læse om kandidaternes holdninger til en lang række punkter. Det giver et godt udgangspunkt for at finde en kandidat, som du er nogenlunde enig med.
2. Læs andre kilder
Det er ikke nok blot at læse, hvad kandidaterne selv skriver. Kandidaterne har nemlig både spindoktorer og kommunikationseksperter til at hjælpe dem, så deres udtalelser op til folketingsvalget er gennemtænkte og velpudsede.
I stedet kan det være en stor fordel at læse andre kilder. Det kan for eksempel være politiske blogs. Her vil der ofte sidde fagpersoner og analysere kandidaternes valgløfter og politiske historik.
Én ting er nemlig at love en masse. En helt anden ting er, hvordan den enkelte politiker vil gennemføre det lovede. Derfor er det også vigtigt at skelne til en eller anden form for realiseringsplan. Altså en plan over, hvordan den enkelte politiker vil komme i mål med sine valgløfter og kernesager.
Det er ofte indholdet på politiske blogs såvel som i andre medier. Derfor er disse kilder også med til at give dig et mere afrundet billede af, hvad den enkelt kandidat egentlig kan og står for.
3. Det handler om dine værdier
Når du skal finde den rette folketingskandidat, handler det om at finde en kandidat, der har nogenlunde samme værdier og holdninger som dig. Vedkommende skal repræsentere dig i folketinget. Det er derfor, det kaldes repræsentativt demokrati.