Skal din stil være formel eller casual?

Inden for stil er der forskellige retninger du kan gå i. Nogle kører en formel tøjstil, mens andre – nok de fleste – foretrækker casual.

I virkeligheden afhænger af det selvfølgelig mest af lejligheden og muligvis af kravene på din arbejdsplads. Men det kommer også an på personlig præference. Her får du en hurtig guide, der kan hjælpe dig med at afgøre, om din stil skal være mere formel eller casual. Vi ser blandt andet på, hvornår du kan tillade dig at klæde dig afslappet, og i hvilke tilfælde det er nødvendigt med en formel stil.

Den formelle stil

Formel stil er når du er pænt klædt på, typisk på klassisk manér hvor der ofte medfølger et regelsæt som skal overholdes.

Eksempler på formel stil er når du bærer smoking til en vigtig aftenbegivenhed, når du klæder dig i jakkesæt til forretningsmødet, eller når du skal til bryllup.

Til visse lejligheder er formel stil altså et must, men det er heller ikke umuligt at køre en formel stil til daglig, hvis det er det, som passer dig bedst. Nogle mænd kan godt lide at gå i jakkesæt i dagligdagen, uanset om kontoret kræver det eller ej. De fleste synes inderst inde, at den formelle herrestil er den mest elegante.

Fordele ved den formelle stil er, at du altid er klædt pænt på, og at du altid kan give andre personer et fremragende indtryk. Det siger også noget om din personlighed, da mænd som kører en formel stil ofte er mere ambitiøse, selvsikre og succesfulde.

Når det så er sagt, kan du få det svært ved at passe ind i omgivelserne, hvis du altid er formelt klædt på og går mere op i detaljerne end dine medmennesker. Det bringer både positive og negative effekter med sig at køre formel stil til dagligt, og netop derfor er der mange mænd der begrænser stilarten til de vigtige og særlige begivenheder.

Casual tøjstil

Casual stil er afslappet stil. Betegnelsen er bred, og casual betyder egentlig bare, at du klæder dig som du vil, generelt uden en særlig dresscode, og hvor det ofte er komforten der vinder over det visuelle udtryk.

Fordelen ved casual er, at du har frihed til at vælge klæder præcis som du vil, og at du generelt falder ret godt ind i mængden. Ulempen er, at det giver nogle begrænsninger, hvis du har en vigtig begivenhed og kun formår at klæde dig på casual manér. For nogle mænd bliver den afslappede stil hurtigt en vane, og således kan garderoben blive lidt begrænset, hvis du pludselig har mange vigtige events foran dig.

Det skal siges, at casual ikke behøver at være en grim eller doven stil. Casual kan godt være pænt, hvis du formår at gøre det rigtigt, og hvis du er casual, når det er meningen, du skal være det.

Smart casual – den gyldne middelvej

Smart casual er det perfekte valg til hverdagen. I hvert fald for mænd, som generelt vil være pænt klædt på, men som ikke nødvendigvis ønsker at følge alle klassiske stilregler, og som samtidig godt kan lide at kombinere nogle formelle beklædningsdele med nogle afslappede.

Eksempler på smart casual kan være skjorte, chinos og loafers. Det kan også være skjorte, pullover og jeans. Eller det kan være et mere alternativt jakkesæt, som måske er for farverigt eller særpræget til at gå ind under det formelle. Smart casual kan være mange ting, men der menes generelt, at du klæder dig elegant på, med en stil der ikke er direkte formel, men som er en opgradering over almindelig casual, og som stadig giver mulighed for at personalisere dit stiludtryk.

Når det så er sagt, kan du ikke møde op til formelle begivenheder i smart casual. Der skal de klassiske stilregler stadig opretholdes. Samtidig egner smart casual sig normalt heller ikke til sport og fysisk arbejde, om end der kan være undtagelser. Det er altså en middelvej, én der er perfekt til hverdagen for manden som gerne vil se godt ud, men uden at overdrive.